LA CRISI COVID-19 A MAS VINYOLES

LA CRISI COVID-19 A MAS VINYOLES
L’impacte del CoViD-19 al nostre entorn empresarial, així va començar tot


Segona setmana de març. Quan es va suspendre el MWC (congrés dels mòbils), molts van creure que era una exageració o fins i tot una guerra comercial encoberta. Ara la crisi s’acostava, com un setge que ens estreny. Dia a dia. Primer dèiem que combinaríem el treball a casa amb algunes reunions presencials. Però tanquen les escoles i arriba el @joemquedoacasa. Silenci al Mas. Es cancel·len totes les reserves a l’allotjament rural, tots els esdeveniments i reunions. A la Factoria tothom segueix treballant… des de casa. El primer dilluns de confinament una reunió amb l’associació Leader local és a punt de ser “ajornada fins que passi tot això”, però es fa finalment a distància. Serà la primera de moltes telereunions.  Alguns descobreixen que les trobades a distància poden ser tant o més eficients i resolutives.


Se succeeixen els “teleconsells” d’administració i les reunions amb els CEO’s i l’equip propi. Era el moment de “formular” els comptes i revisar auditories i ara, amb l’ajornament de terminis s’estalviaran l’esprint final i es podran dedicar a temes esdevinguts urgents. Avaluar com queden l’execució dels projectes en curs, la fabricació, les vendes, les comandes en negociació i els “leads”; gestionar les tasques, la coordinació (i la moral) dels equips treballant gairebé tots ells a distància. I com a conseqüència de tot plegat reavaluar com queden els pressupostos de l’any i sobretot la tresoreria. I començar a prendredecisions. Dos temes per sobre dels altres. Engegar ERTO’s si o no i de quin tipus; aconseguir crèdits al circulant. I per descomptat que la roda del negoci s’aturi el mínim possible.La crisi en algunes de les nostres participades


A l’empresa X1 de servei on-line en el sector del pàrquing, les vendes cauen pràcticament a zero. El CEO reacciona ràpid amb un ERTO per força major que s’activa mentre duri l’estat d’alarma. Per altra banda, el Sabadell inicialment es mostra molt reticent a augmentar-li el crèdit i pretén refinançar el (petit) crèdit previ amb els nous crèdits avalats amb fons públics. Finalment entre la Caixa i el Sabadell assoleix els objectius de crèdit fixats, a llarg termini i en condicions raonables. Tot anirà bé si la crisi no s’allarga excessivament i la recuperació no és massa lenta. Mentrestant s’aprofitarà el temps per tal de posar a punt alguns desenvolupaments tecnològics i tancar algun acord de col·laboració que han de reforçar el volum futur de negoci.


A l’empresa X2, del sector energètic, s’esperava un any brillant de creixement i resultats. Ara tot s’alentirà, sobretot l’execució dels projectes i la negociació de les noves comandes, però no tot s’atura. S’imposa un ERTO de sis mesos a temps parcial, ja que la represa no serà instantània. La negociació de crèdits al circulant avança favorablement amb la Caixa i el Santander, sobretot.


A l’empresa X3, de producte en el sector de les ciutats intel·ligents i vendes en una quinzena de països, la frenada és també molt important. S’imposa un ERTO per raons econòmiques i, davant les previsibles dificultats d’obtenir crèdits es treballarà per aconseguir finançament públic a algun projecte de desenvolupament.El CoViD-19 a les empreses del Venture Factory


En l’entorn més immediat de Mas Vinyoles, la primera notícia va ser la cancel·lació del programa Primer de la Generalitat, que incloïa la segona edició del nostre Catalonia Drone Camp;l’haurem d’ajornar fins l’any vinent.


Per altra banda, Exodronics es concentra a treballar en un projecte de desenvolupament finançat pel CDTI, sense abandonar la venda de drons; de fet, ja en ple confinament, arriba la primera comanda del primer dron llançat al mercat el passat gener! Aprofitarem també per revisar l’estratègia de negoci, preparar un nou projecte de R&D i una futura ronda de finançament. Aquí tot l’equip segueix  plenament operatiu, treballant des de casa.


FlockTech estava en procés de llançament de la seva activitat d’espectacles al cel basats en eixams de drons. Les perspectives eren immillorables i s’estaven a punt de tancar les primeres comandes. Ara tot s’ha ajornat, no se sap fins quan. Ho hem deixat tot a mínims i estem negociant un petit crèdit (avalat pels socis) per suportar les despeses dels propers mesos, tot esperant una represa a la tardor.


Rural Meeting, per la seva banda, ja arrossegava moltes dificultats i no hagués pogut suportar aquesta situació de cap manera. Hem hagut de prendre la decisió, sempre dolorosa, d’abandonar el projecte.


Finalment, Fintistics, el nostre projecte Fin-tech es trobava en les primeres setmanes de llançament; ara potser tot anirà més lent, sobretot la recerca de finançament, però res no s’atura i estem estudiant el llançament d’un projecte d’innovació en “big data” i diversos acords de col·laboració.MVVF: encarar una nova etapa


A Mas Vinyoles Venture hem completat un primer cicle amb el llançament dels projectes esmentats. Estem creant un petit referent per a l’emprenedoria en el medi no metropolità de Catalunya. Ara és temps de repensar la propera fase, tot aprofitant aquesta pausa forçada.Sortir-ne i fer-ho enfortides


La visió de les empreses del nostre entorn, fonamentalment tecnològiques, segurament no és del tot representativa del teixit empresarial del país, però podem dir que la conclusió, a hores d’ara, és de preocupació però d’esperança i moderada confiança, si la crisi no s’eternitza. Temps de crisi, temps per a repensar-se, reorientar-se o reinventar-se; temps d’oportunitat per a cercar com sortir-ne reforçats.


Ermen Llobet Martí, 17 de març de 2020.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.